Evolutie van Total Talent Management: De Tiende Editie van de Talent Monitor
Stapsgewijs bewegen vaste en flexibele arbeidsgegevens naar elkaar toe. Dit proces verloopt niet zonder uitdagingen, omdat ze in veel gevallen te vergelijken zijn als sinaasappels en mandarijnen: ze vertonen gelijkenissen, smaken enigszins hetzelfde, maar zijn toch duidelijk verschillend. Vergelijk het met een minneola, een kruising tussen beide vruchten. Als we kijken naar data, talent intelligence en dashboards voor zowel vast als flex, dan zien we een convergentie plaatsvinden.
Het gaat verder dan simpelweg het integreren van twee verschillende datapunten in één dashboard. Inmiddels zijn ze verenigd in hetzelfde beeld en daardoor vergelijkbaar geworden. Hoewel er nog steeds nuances in deze vergelijking moeten worden aangebracht en ze niet volledig uitwisselbaar zijn, betekent dit toch een aanzienlijke vooruitgang. We gaan van de theoretische concepten van Total Talent Management naar een praktisch model.
We presenteren nu de tiende editie van de Talent Monitor. Tot nu toe is dit een lange reis geweest door de werelden van zowel vaste als flexibele arbeid op de arbeidsmarkt, waarbij geheimen aan het licht kwamen. Sommige bevindingen waren voor de hand liggend, zoals het feit dat de flexibele arbeidsmarkt meestal minder krap is dan de markt voor vaste banen, en dat de duur van opdrachten meestal korter is dan de duur van reguliere arbeidscontracten – hoewel dit verschil steeds kleiner wordt. Er zijn echter ook verrassende inzichten aangetoond, zoals:
- De relatie tussen de ontwikkeling van tarieven, inflatie en de tijdsperiode van de matchmaking; tarieven stijgen aan het begin van het jaar, maar halverwege of bij verlenging nauwelijks.
- De concurrentie tussen zelfstandige professionals en detacheringsbureaus.
- De correlatie tussen schaarste en activiteit op de arbeidsmarkt.
- Zelfstandige professionals hechten minder waarde aan de flexibiliteit van opdrachtgevers, omdat ze in de basis al flexibel zijn en daarom zelf de regie nemen.
In deze Talent Monitor ontrafelen we wederom gegevens en blijven we verrassen met nieuwe inzichten. We maken een unieke stap door de tarieven voor vast en flexibel personeel te vergelijken, in verschillende doelgroepen. Welke ingehuurde professionals zijn bijvoorbeeld aanzienlijk duurder dan hun collega’s in vaste dienst, en welke juist niet? Dit is een belangrijke ontwikkeling op weg naar een volwaardig datamodel voor Total Talent Management.
Benieuwd naar alle resultaten? Download deze editie van de Talent Monitor hier.
Over de Talent Monitor
Intelligence Group en HeadFirst Group, waar Inhuurdesk onderdeel van uitmaakt, presenteren elk kwartaal unieke inzichten op basis van recruitment- en arbeidsmarktgegevens van Intelligence Group, gecombineerd met inhuurdata van HeadFirst Group. Beide databronnen zijn gestructureerd opgeslagen, conform de ISCO-norm.